‘Leren door vallen en opstaan, dat is wat ik elk kind én opvoeder gun’

Hi!

Welkom op mijn website. Ik ben Suzan Blüm, moeder van twee kinderen, kindercoach en -counselor, zorgmedewerker, beelddenker, dromer en nog heel veel meer. En mijn nieuwsgierigheid brengt me als eeuwige  leerling nu tot de specialisatie kindertherapie. Als kind al dichtte ik mezelf de rol toe van een superheld die andere kinderen uit moeilijke situaties redde. Nu doe ik dat als kindertherapeut. Mooi hè?

Geel hartje

Achtergrond

Mijn opleiding deed ik aan de Academie voor Psychotherapie in Amsterdam. Ik ben integratief kindercoach, counselor (post-hbo) en nu kindertherapeut (Master).

Het pad dat ik heb gevolgd naar mijn huidige praktijk is interessant en vertellenswaardig. Neem bijvoorbeeld een project van de Landmacht waaraan ik heb mee mogen werken: een nieuwe werkwijze waar veel levens mee konden worden gered. Diverse afdelingen van ziekenhuizen en ambulancediensten heb ik mogen instruëren hierover. En nu wordt er mee gewerkt van arts tot EHBO-er!

Een ander leuk wapenfeit is een boek over traumatologie voor de Landmacht. Door ingewikkelde leerstof en specialistisch onderzoek om te zetten in duidelijke taal, en deze beeldend en praktisch toepasbaar te maken, ben ik samen met de artsen erin geslaagd om over dit thema een toegankelijk boek te maken.

Mijn praktijk voor kindertherapie & coaching combineer ik met werken in de acute zorg. Door mijn ervaring in de zorg zie ik wat een ziekte of handicap teweeg kan brengen binnen een gezin en op sociaal gebied. Kinderen en opvoeders krijgen te maken met nieuwe spannende situaties en hebben te maken met verdriet en onmacht. Door te vertrouwen op de expertise van het kind en de opvoeders kan ik de hulp bieden die bij het kind en het gezin past.

Bevlogen

In de tijd van de Landmacht leerde ik een nieuwe lesmethode kennen die ervan uitgaat dat je zelf genoeg kennis bezit, en vanuit die kennis de theorie tot je neemt die nodig is om het resultaat te bereiken waar je naar streeft. Tijdens mijn opleiding tot kindertherapeut kwam ik deze visie weer tegen. Ieder kind, iedere opvoeder en professional heeft de wijsheid, de kwaliteiten en de kracht om te ontdekken wat nodig is voor zijn of haar ontwikkeling.

Deze visie zie je terug in mijn werkwijze. Ik leer kinderen zelf hun problemen op te lossen. Ze zijn op een bepaalde manier wijzer dan volwassenen. Wij willen ze graag behoeden voor al het naars in de wereld. We geven graag goede adviezen, maar praten vooral óver het kind in plaats met het kind. Terwijl kinderen echt wel weten wat hun probleem is en wat ze nodig hebben. En vaak met verrassende oplossingen voor de dag komen. Daarom wil ik tegen iedereen zeggen:

Werk samen met je kind, je hoeft het niet alleen te doen!

Neem kinderen serieus en ga ernaast staan. Zo ontstaat er een veilige omgeving waar kinderen mogen zijn wie ze zijn (met boze buien en verdriet), zwaktes en kwaliteiten. Laat kinderen zelf onderzoeken wat werkt en wat niet. En laat zien dat ze altijd bij je terecht kunnen met wat dan ook.

Dat maakt mijn werk als kindertherapeut zo leuk! Kinderen en opvoeders hebben weer echte aandacht voor elkaar en proberen elkaar te begrijpen. En gaan samen aan de slag voor het geluk van hun kind. Opvoeders leren niet in paniek te raken als hun kind in onbalans is, maar leren dat hun kind mag worstelen, waardoor het zelfvertrouwen krijgt. En kinderen leren vertellen wat ze nodig hebben. Leren door vallen en opstaan, dat is wat ik elk kind én opvoeder gun.

Wil jij echt contact? Stuur me dan een bericht. Dan maken we snel een afspraak om elkaar te ontmoeten!

Groet, Suzan

Echt contact?