Het leven is een soort computerspel, je moet eerst bepaalde lessen leren voordat je naar een hoger level gaat.

HELP!

Er is iets aan de hand!

Heb je hulp nodig of heb je ergens last van? Luistert niemand naar je? Of doet iemand vervelend tegen je? Dan wil je natuurlijk naar iemand die jou hierbij kan helpen. Ik help kinderen om problemen op te lossen. Maar misschien heb jij helemaal geen probleem maar vinden anderen dat jij een probleem hebt. Dan kan ik je ook helpen.

Huhh?

Iemand maakt zich zorgen...

Nou is er iemand die zich zorgen om jou maakt. Dat kunnen je ouders zijn, een juf of iemand anders. En ze hebben mij gevraagd om jou te helpen. Ze willen in ieder geval dat je je weer gelukkiger gaat voelen. Weet jij waar het om gaat? Als je het niet weet, gewoon vragen hoor!

DOEN!

Wat gaan we doen?

Zal ik je vertellen hoe het dan bij mij gaat als je komt? Ik heb praktijkruimte. Dat is niet zoals bij de dokter. Want ik heb bijvoorbeeld allerlei spellen staan. Een dartbord en een voetbalspel. Maar ook teken- en knutselspullen. Je kunt je verkleden, als dierenarts spelen en met poppen en knuffels. Misschien wil je wel je toekomst voorspellen met tarotkaarten. Je kunt ook zelf iets meenemen als je dat wilt. Je hoeft niet te spelen, je kunt ook gewoon praten of chillen op je billen.

We praten over waar jij last van hebt. Als je het niet weet, gaan we het gewoon ontdekken! Ik vind niet snel iets gek. Ik vind het alleen maar rot dat je je zo voelt. Wanneer je verteld hebt waar je last van hebt, kan ik verder helpen. Want vaak kun je het niet in je eentje oplossen.

GEHEIM?

Alles wat je tegen mij zegt blijft geheim!

Ik vertel ook niets aan je ouders. Want ik ben er voor jou natuurlijk! Ik praat wel af en toe met je ouders, want het is handig dat zij weten hoe zij jou het beste kunnen helpen. Dan krijgen ze tips. Soms praat ik ook met je juf of meester, want die weten dat soms ook niet. Zo kun jij je probleem oplossen. Of je leert er beter mee om te gaan. Je hebt dan genoeg zelfvertrouwen dat je het zelf kan.

Vragen van kinderen:

Ik ben geen dokter. Ik luister en praat met je over hoe je voelt, denkt, wat je wil en wat je moeilijk vindt. We proberen een oplossing te vinden voor jou probleem.
Wanneer je iemand nog niet kent, wil je natuurlijk niet zomaar alles gaan vertellen. Daarom is het belangrijk dat we elkaar leren kennen en dat je je fijn voelt bij mij. Sommige kinderen praten niet graag en gaan dan spelen of maken een tekening.
Je ouders brengen je en halen je op. Dan gaan wij doen waar jij zin in hebt. Dat is wel fijn want dan kunnen je ouders ook niet alles horen wat jij zegt.
Nee, dat kan niemand. Ik praat met je en zo kom ik erachter wie jij bent. Net zoals bij nieuwe vrienden. Door samen te spelen leer je elkaar kennen.
Nee, dat mag ik zelfs niet. Want ik heb een beroepsgeheim. Alleen wanneer ik dit met jou besproken heb. Er is wel één uitzondering! Als ik te weten kom dat jijzelf of iemand anders in groot gevaar komt, dan ben ik verplicht om te helpen en moet ik het tegen iemand anders vertellen. Maar dat mag ik alleen aan mensen vertellen die het gevaar weg kunnen nemen.

Kinderen zeggen:

  • Ik wil altijd wel met jou spelen.
  • Ik vind Suzan lief en ik durf meer.

  • Mijn zusje wil ook, mag dat?
  • Ik kan mijn mama en papa laten luisteren!
  • Ik weet nu meer over dyslexie en dat ik niet dom ben.
  • Ik weet nu dat ik er niks aan kan doen. Mijn broertje is anders.
  • Wil jij mijn vriendje ook helpen? Want hij kan nog niet zo goed voor zichzelf opkomen.